New Image Post

Yüzmenin Faydaları Nelerdir

Yüzme, kişinin kendisini su üzerinde itmesi ile hareket etmesi esasına dayanan bir aktivite, egzersiz ya da spordur. Yüzme hareketinde vücudun, hem kol hem de bacak gibi uzuvları aktif şekilde işlev göstermektedir. İnsanoğlu, anne karnında su içerisinde hareket etmeyi doğuştan bilmektedir. Yüzme, bir spor olarak ya da eğlenceli aktivite olarak yapılmaktadır. Yüzmenin öğrenilmesi amacı ile birtakım yüzme kursları da düzenlenmektedir. Genellikle yaz aylarında denizde ya da havuzda gerçekleştirilen yüzme, kış aylarında da kapalı havuzlarda gerçekleştirilmektedir.

Ortalama olarak, insan vücudu su ile karşılaştırıldığında 0.98 göreceli yoğunluğa sahip olduğu için, su üzerinde durabilmek mümkün olmaktadır. Suyun tuzluluk oranı da suyun kaldırma kuvvetini etkileyen önemli bir faktördür. Yüksek miktarda tuz içeren su ya da deniz üzerinde insan vücudunun yükselmesi daha kolay olmaktadır. Çünkü tuzlu suyun kaldırma kuvveti daha fazladır. İnsan vücudu, suya göre çok az miktar daha düşük yoğunluğa sahiptir. Bundan dolayı yüzerken su, insan vücudunu kaldırarak, yüzme işlevini kolaylaştırır. Sonuç olarak yüzme, kara üzerinde yapılan koşu gibi aktivitelere göre düşük etkili bir aktivitedir. Suyun yoğunluğu ve viskozitesi, objelerin su üzerinden hareket edebilmesi için direnç oluşturmaktadır. Yüzerken, uygun nefes kontrolleri yapılarak ve uygun giysi, ekipman kullanarak, çok daha hızlı şekilde hareket etmek mümkündür. Böylece yüzerken suya karşı direnç gösterilmiş olunur.

Değişik şekillerde yüzmek mümkündür ve bu yüzme stilleri ortalama olarak 30-40 yıl içerisinde geliştirilmiştir. Buna göre, yüz üstü ya da geri geri yüzmek mümkündür. Yüzme şekillerinin bazı isimleri bulunmaktadır. Kelebek stil, kurbağalama stil, geri geri ve serbest stilde yüzme şekillerinin haricinde, köpek yüzüşü gibi yüzme şekli de vardır.

Yüzmenin tarihi MÖ 2000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Buna göre, Gılgamış Destanı, Odise Destanı, İncil Destanı ve diğer bazı İngiliz Destanları’nda yüzmeden bahsedilmektedir. 1538 yılında, bir Alman profesör olan Nikolaus Wynmann yüzme ile ilgili kitap yazan ilk kişidir.

Yüzmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Yüzme, fiziksel bir aktivite olduğu için, her şeyden önce kilo kontrolü sağlamaktadır. Kilo vermeye yardımcı olan yüzme, başta kardiovasküler sağlık olmak üzere, birçok açıdan faydalı bir spordur. Yüzme, kaslar ile kemikleri güçlendirir ve geliştirir, uyku problemlerini çözmeye yardımcı olur, stres seviyesini azaltır ve daha mutlu hissedilmesini sağlar. Diyabet riskini azaltan yüzme, kolesterolü düzenler ve tansiyon değerlerini ayarlar. Ayrıca yüzme, diğer fiziksel etkinliklere göre terlemeye sebep olmayan temiz bir spordur. Yüzme, eklem ağrılarının ve kramplarının giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Kilo Kontrolü
Özellikle 30 dakika boyunca yapılan kurbağalama yüzüş, yaklaşık olarak 367 Kcal’nin yanmasına yardımcı olmaktadır. Yüzen kişinin yüzme hızına ve kilosuna bağlı olarak bu kalori değeri değişim gösterebilmektedir.

Yarım saat süren ritimli yürüyüş ile yakılan kalori sadece 99 Kcal ve bisiklet sürülerek yakılan kalori ise 240 Kcal civarındadır. Buradan da yola çıkarak, yüzme ile yakılan kalorinin değeri ortaya çıkmaktadır. Böylece yüzme, ideal ve sağlıklı bir kilo kontrolü sağlamaktadır. Aslında yüzme, kilo vermeye yardımcı bir fiziksel aktivite değil, özellikle bel çevresinde oluşan yağların erimesine yardımcı olan bir spordur. Yüzme sırasında birçok farklı tür kas harekete geçtiği için, yüzme vücudu şekillendiren fiziksel bir aktivitedir.

Stres
Dünya çapında yaklaşık 4000 yüzücü üzerinden yapılan bir araştırmaya göre, yüzücülerin, yüzme faaliyetini gevşetici ve rahatlatıcı bir spor olarak bulduğu saptanmıştır. Yine yapılan bazı araştırmalara göre yüzme, mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin hormonunun salgılanmasını etkileyen bir egzersiz olarak görülmüştür. Yüzme, stres düzeyini azaltır, sinirleri gevşetir ve rahatlatır, ruhsal olarak çok daha iyi hissetmenizi sağlar. Su içinde yapılan bir aktivite olan yüzme, öfke ve sinirlilik gibi ruhsal durumların sakinleşmesini sağlar.

Güçlü Kaslar
Su içerisinde hareket etmek oldukça zorlayıcıdır. Çünkü, suyun direnci, havaya göre 44 kat daha fazladır. Bundan dolayı su içerisinde hareket ederken normalden çok daha fazla efor harcarız. Yüzme bu sebeplerden dolayı, kasların daha güçlü olmasını sağlar ve kasları şekillendirir.

Uyku
Yapılan araştırmalar, gün içerisinde yüzme etkinliğinin yapıldığı zamanların gecesinde, kişilerin daha çabuk uykuya daldıklarını göstermiştir. Yüzme sırasında çok fazla enerji harcandığından dolayı vücut yorgun düşmekte, bu durum ise uyku yoğunluğunu artırmaktadır.

Kalp Sağlığı
Yüzüldüğü zaman su, vücudu sarar ve vücuda bir basınç uygular. Bu durum, kan dolaşımının daha etkin faaliyet göstermesini sağlamaktadır. Kalp ritimlerini de düzenleyen yüzme, kan dolaşımını düzenleyerek kalp sağlığını korur. Aynı zamanda yüzme, akciğerin solunum kapasitesini geliştirir ve kalbe daha çok temiz kanın ulaşmasını sağlar. Bundan dolayı yüzme, diğer egzersiz türlerine göre daha çok kalp sağlığını destekleyen bir aktivitedir.

Diyabet
Haftada üç ya da dört defa tekrarlanan yüzme, düşük glisemik içerikli besin tüketilmesi ile birlikte desteklendiğinde, kandaki şeker seviyesinin kontrol edilmesini sağlamaktadır.

Tansiyon ve Kolesterol
Yapılan bazı çalışmalar, haftada üç defa günlük yarım saat süre ile yapılan yüzmenin, tansiyonu önemli derecede düşürdüğünü göstermiştir. Buna göre, 10 hafta boyunca düzenli olarak yapılan yüzme, hem tansiyonu hem de kandaki kötü kolesterol seviyesini (LDL) düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Eklem İltihabı ve Sırt Ağrıları
Yapılan birçok araştırma, yüzmenin kas ve kemik ağrılarını dindirmeye yardımcı olduğunu ve iskelet problemlerini gidermeye yardımcı olduğunu desteklemektedir. Özellikle, ılık ve sıcak su içinde yüzmek, eklem iltihabı ağrıları, eklem ağrıları ve sırt ağrıları gibi sağlık sorunlarını gidermeye yardımcı olmaktadır. Vücudun esnekliğini artıran yüzme, özellikle diz ve eklem ağrılarını dindirmeye yardımcıdır.

Esneklik
Yüzme kasların ve kemiklerin çok aktif olarak kullanıldığı bir spordur. Bundan dolayı yüzme, kas ve kemiklere esneklik kazandırarak, çok daha dayanıklı ve güçlü olmalarını sağlamaktadır.

Yüzmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
Yüzerken soğukkanlı ve sakin olmak önemlidir. Çünkü, özellikle derin sularda yüzerken panik ve heyecan yapılması halinde, ölümcül tehlikelerin gelişmesi yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Özellikle çok derin sulara açılırken mutlaka gerekli ekipman kuşanılarak yüzülmelidir.
Çok yorgun hissedilmesi halinde yorgun ve bitkin bir şekilde yüzmek oldukça riskli olacaktır.
Küçük çocuklar ya da bebekler yüzdürülürken derinlere açılmak da tehlikeli ve risklidir.
Hipotermi yani vücut ısısının anormal şekilde düşük olması şeklinde bir rahatsızlığı olan kişilerin çok fazla yüzmesi kalp yetmezliğine yol açabilmektedir.
Çok fazla yüzmek, yorgunluk ve bitkinliğe sebep olmakla birlikte, kol ve bacaklarda kramplar yaşanmasına da neden olmaktadır.
Temiz ya da yeteri kadar hijyenik olmayan sularda yüzmek, bakteri, virüs ve parazitlerin vücuda yerleşmesine sebep olabilmekte, bu durumda enfeksiyon oluşumuna yol açabilmektedir.
Özellikle kalp hastalarında çok fazla yüzme, kalp krizlerine sebep olabilmektedir.
Son olarak, yüzmede boğulma riski her zaman bulunmaktadır.