New Image Post

Ramazan ve Spor

Ramazan ve Spor
Özellikle sporcular için Ramazan ayında yapılan en büyük hata plansızlıktır. 30 gün sürece bu yoğun döneme nasıl spor yapacağınızı planlamadan girerseniz, ne zaman antrenman yapacağını bilmezseniz ve iftar ile sahur arasında ne yiyeceğinize karar vermezseniz yapacağını spordan verim alamazsınız. Hatta kendinizde spor yapacak gücü de bulamayabilirsiniz. Ramazan ayında vücut geliştirme antrenmanlarına devam etmek istiyorsanız yapmamanız gereken 4 önemli hataya çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

Antrenman Yapmamak
Ramazan ayın geldiği ve 30 gün oruç tutacağınız için antrenmanlara ara vermenize gerek yok. Normal dönemde yaptığınız antrenman yoğunluğu kadar olmasa da biraz hafifletilmiş bir program ile ay boyunca antrenmanlarınıza devam etmeniz gerekmektedir. Örneğin haftada 5 gün yüksek yoğunluklu olarak yaptığınız antrenmanlarınızı haftada 3 gün daha düşük yoğunluklu bir formata dönüştürebilirsiniz.

Sağlıklı Beslenmemek
Ramazan ayı boyunca özellikle iftar sofralarında birçok kişi aşırı yağlı ve kalorili yiyecekler tüketmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de iftar sofralarının özellikle yüksek kalorili, şekerli ve yağlı yiyeceklerden oluşmasıdır. Siz bunun yerine hedeflerinize uygun olacak şekilde doyurucu yiyeceklerden oluşan bir menü hazırlayabilirsiniz.

Yeterince Yememek
Yemek yemeye ihtiyacınız var. Ancak kilo alma korkusuyla yeterince yememeniz doğrudan performansınızı etkileyecektir. Bu nedenle az yağlı, kararında karbonhidrat ve protein içeren bir beslenme programı uygulamanız şarttır.

Yeterince Uyumamak
Özellikle yaz aylarında tutulan oruç nedeniyle iftar ve sahur arasındaki sürenin kısa olmasından dolayı uyku süreleri de son derece kısalmaktadır. Bu noktada yine planlamanın önemi ortaya çıkmaktadır. Bunun için gün içinde kısa kestirmeler yapmayı düşünebilirsiniz.

Ramazan ve spor ile ilgili olarak şehir efsanesi olarak adlandırılabilecek ancak doğru olmayan bazı önemli noktalarda söz konusudur. Özellikle Ramazan ayında metabolizmanın yavaşladığına dair ortak bir kanı mevcuttur. Ancak yapılan çalışmalarda bunu destekleyen sonuçlara ulaşılamamıştır. Oruç tutmanın kas ve güç kaybına neden olduğu da bir diğer doğru bilinen yanlıştır. Aksine oruçken yapılan antrenmanlarda daha güçlü ve agresif hissedebilirsiniz. Bir diğer önemli noktada gün içinde enerjinin düştüğü ve motivasyonun azaldığıdır. Bunun da çözümü son derece basittir. Beslenme aralığında yani iftar ile sahur arasında planlanacak doğru bir beslenme programı ile gün içerisinde herhangi bir sorun yaşamanız söz konusu olmayacaktır.

Ramazan Ayında Ne Zaman Antrenman Yapılmalıdır?
Ramazan ve spor denince akla gelen bir diğer önemli soru da antrenmanın ne zaman yapılması gerektiği ile ilgilidir. Bu noktada genel kanı orucu açmaya yaklaşık 2 saat kala antrenman yapılmasıdır. Bu sayede beslenme sürenizi en fazla zaman aralığında tutmuş olursunuz. Bunun yanında da antrenman sonrası birkaç kere beslenme imkanınız da olur. Bu da antrenman sonrası yenilenme sürecinden aldığınız verimi arttırmanıza faydalı olacaktır. İftar öncesi yaptığınız antrenman sizi çok zorluyorsa veya yapamıyorsanız bunun sadece iki nedeni olabilir; Ya yeterince beslenmiyorsunuzdur ya da psikolojik olarak antrenman yapmak istemiyorsunuzdur.