New Image Post

Kadınlar İçin Vücüt Geliştirme

Hanımlar, bu yazıda estetik ve güçlü bir vücut için ihtiyacınız olanları öğreneceksiniz. Arzu ettiğiniz görüntüye göre yapmanız gerekenleri ve sizi amacınıza en hızlı şekilde ulaştıracak egzersizleri izah edeceğim.

Öncelikle sıkça karşıma çıkan birkaç yanlış anlamayı vurgulayarak başlamak istiyorum. Yıllar boyunca gazetelerin diyet köşeleri, TV’deki doktorlar ve spor salonlarındaki antrenörlerin bilinçsiz tavsiyeleri sizi etkilemiş olabilir. Bunları masaya yatırmamız amacınıza giden yolda gereksiz efor harcamanızı önleyip, gerçekten neyin önemli olduğunu keşfetmenize yardımcı olabilir.

Birkaç Problemi Ele Alalım
Vücut algısıyla ilgili problemler
Fitness dünyasına genellikle sosyal medya yön veriyor. Popüler bir blog ya da bir Instagram sayfası milyonlarca insanın yaptığı sporu etkileyebiliyor. Bunun pozitif yanlarından hepimiz faydalanıyoruz; fakat bizim hedeflerimizi ve buna giderken yapmamız gerekenleri popüler olan değil, egzersiz biliminin gerçekleri yönlendirmeli.

Bana güvenebilirsiniz, sektörün içinden konuşuyorum. Sadece benim para kazanmak için daha iyi fikirlerim var.

Elbette mesleği güzel görünmek olan insanlar bunları yapabilir; ancak siz spor yaptığınızda alacağınız sonuç olarak bunu hedef alırsanız tatmin olamazsınız. Egzersiz size her şeyi veremez.

Ancak egzersiz sizi daha iyi yapar.

Eğer uzun süre düzenli olarak spor yaptığınızda nasıl görüneceğinizi merak ediyorsanız, daha realistik bir hedef olarak sporcu fiziklerine bakabilirsiniz. Ancak Crossfit, Powerlifting, vücut geliştirme gibi sporları profesyonel yapan sporcuları da önermem; fakat futbol, voleybol gibi sporlarda ilaç kullanımı en azından diğerleri kadar yaygın olmuyor.

Vücut ağırlığı ile ilgili problemler
Tartıda çıkan ağırlık vücut kompozisyonunu net olarak yansıtmadığı için bize sağlığı veya estetiği ifade etmiyor. Örneğin vücut kitle indeksi aynı olan iki kişiden biri oldukça fit ve sağlıklı olabilirken, diğeri potansiyelinin gerisinde kalabilir.

Yağ oranınız,
Enerji seviyeniz
Kuvvetiniz, olmalıdır.

Fitness Diyet problemleri
Arzuladığımız fiziğe ulaşırken beslenme oldukça önemli. Ne yazık ki, bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. İnsanlar besinleri iyi ya da kötü olarak nitelendirip beslenme alışkanlığı bozukluklarına neden olabiliyorlar.

Yağ yakımı problemleri
Vücudumuz besinler yoluyla gelen fazla enerjiyi yağ doku olarak depoluyor. Depolanan bu yağ dokuyu vücut ihtiyacı olması durumunda kullanıyor ve biz buna yağ yakımı diyoruz.

Doğru şekilde hareket ve beslenme ile vücudumuzun yağ yakımını gerçekleştirmesi üzerinde kontrolümüz var, fakat aşağıdaki iki konuda ne yazık ki kontrolümüz yok:

Bölgesel olarak yağ yakamayız. Vücut enerjiye ihtiyaç duyduğunda istediği bölgedeki depoları kullanır. Bu genetik olarak kişiden kişiye göre değişir. Kimilerimiz göbekte yağ depolarız, kimilerimiz bacaklarda. Bu bölgelerdeki kasları geliştiren egzersizleri yapmamız o bölgeden yağ yakmamıza neden olmaz.
Aslında hiçbir egzersiz yağ yakmaz. Yağ yakımı vücudun enerjiye ihtiyaç duymasıyla gerçekleşir.

Egzersizin bu denklemdeki görevi, vücuda kalori açığı oluşturmaktır. Bacak kaslarınızı çalışmanız, sadece bacak kaslarını güçlendirmenize ve sıkılaştırmanıza yarar. Eğer bununla beraber vücudumuz ihtiyacımızdan az besin alırsa, bir kalori açığı oluşacağı için tüm vücutta bir yağ yakımı olur. Bu sebeple, yaptığımız hiçbir egzersiz yağ yakan egzersiz değildir. Egzersizler vücudumuzu güçlendirir, metabolizmamızı hızlandırır, postürümüzü düzeltir; ama (doğrudan) yağ yakmazlar.
Ağırlık çalışmasıyla ilgili problemler
Vücudumuzun görüntüsü üzerindeki kontrolümüz yağ doku ve kas doku üzerinden gerçekleşiyor. Yağ yaktığımızda ve kas geliştirdiğimizde vücudumuz doğal olarak sahip olduğu şekli alıyor. Yani bizim vücut geliştirmede ilgilendiğimiz şeyler:

Maksimum kas kütlesine sahip olmak,
Minimum yağ kütlesine sahip olmak.
Bunları gerçekleştirebilmek için yapabileceğimiz en iyi çalışma ise ağırlık çalışmasıdır. Yüzme, pilates, kick box veya voleybol bize ağırlık çalışması kadar verimli olmaz. Çünkü bizim düzenli olarak direnci (ağırlığı) artırmamız gerekiyor ki vücudumuz bu adaptasyonları bize sağlasın. (Detayları ve mekanizma için antrenman rehberini okuyabilirsiniz.)