New Image Post

Hızlı Yüzmenin 6 Kuralı

DENGEYİ GELİŞTİRME
Sürüklenmeyi azaltmanın ilk ve en etkili yolu dengeyi geliştirmektir. Bu, suyun içinde hareket ederken olabildiğince düz uzanmaya çalışmak anlamına gelir. Bunu yaparken yüzüş güzergahınızdaki su kabarcıklarını en az oranda dağıtırsınız ve bu da sürüklenmenin azalmasını sağlar.

Örneğin serbest yüzerken yüzücüler nefes almak ya da ileriye bakmak için sıklıkla kafalarını kaldırırlar. Bunu yaptıkları zaman dengelerini yitirirler ve kalçalarıyla bacakları aşağı iner. Vücütlarının aerodinamiğini kaybederler ve böylece suyun içinde ilerledikleri süre boyunca daha çok sürüklenirler. Ayrıca bacaklarını yukarıda tutabilmek için ayaklarını daha sert bir şekilde çırpmaları gerekir.

Olabildiğince yatay durumda kalabilmenin özellikle serbest ya da sırtüstü yüzme için önemli olduğunu unutmayın. Kurbağalama ya da kelebek yüzüş için durum
vücut deviniminin farklı olması nedeniyle biraz daha farklıdır.

VÜCUDU DAHA ÇOK ESNETEREK YÜZME
Sürüklenmeyi azaltmak için bir sonraki adım suyun içinde vücudunuzu olabildiğince esnetmektir. Bunun arkasındaki teori, suyun içerisinde hareket eden uzun ve inceltilmiş bir nesnenin kısa ve kompakt bir nesneye oranla daha az türbülans yaratmasıdır. Aslında bu kural yüzyıllardır deniz mühendisleri tarafından kullanılır.

Serbest yüzüş sırasında vücudu daha çok esnetmek için geriye attığınız kolunuzu başınızın yanından geçer geçmez suya daldırırsınız. Aynı zamanda aşağı doğru sürüklenme başlamadan geriye attığınız kolunuzu suyun içinde tamamen ileriye doğru uzattığınızdan emin olun.

KOMPAKT VE ETKİN AYAK VURUŞU
Birinci sınıf serbest yüzücülerde ayak çırpma %10’luk bir orana kadar itme gücü oluşturur, kollar ise itme gücü oranının kalanını sağlar. Yani etkin bir ayak çırpma hızlı yüzme için önemlidir fakat genel olarak düşünülenden daha az bir öneme sahiptir. Eşit derecede öneme sahip bir diğer konu ise kompakt vuruşdur ve, ne su yüzeyini yarma ne de vücut hizasının çok aşağısına doğru hareket etme anlamına gelir. Bunlar söz konusu olduğu takdirde gereksiz sürüklenme oluşur ve sizi yavaşlatır.

YAN TARAFLARIZA DOĞRU DEVİNİMİ ARTIRMAK
İtme gücünü geliştirmenin ilk yolu kol hareketleri ile bir yandan diğer yanınıza devinimlerinizi artırmaktır. Yanlara doğru devinimleri artırmak, omuz kaslarınıza ek olarak sırt kaslarınızı hareketlerinize daha çok dahil etmenizi sağlar. Bununla birlikte, yan taraflara doğru devinim ilk başta sezgi dışı bir harekettir ve alışmak için antrenman yapmayı gerektirir.

GÖBEĞİNİZİ KULLANMA
Bu, hızlı yüzmenin başka bir sırrı. Bir yandan diğer yana salınırken arka tarafınızı, kalçanızı ve gövde kaslarınızı da devinimlerinize dahil etmelisiniz. Göbek kaslarınız ve kol kaslarınız arasındaki sinerji yüzme hareketlerinizde daha fazla güç kullanmanızı sağlar.

Bu biraz bir beyzbol oyuncusunun topu fırlatması gibidir: İlk olarak vücudu arkaya doğru döner ve sonra kalçası vücudunun üst tarafından omzuna, koluna ve son olarak topa doğru, her adımda hızlanarak yol alan bir rotasyon oluşturur.

Bu tekniği devinimlerinize dahil ettiğiniz zaman göbek kaslarınız, omuz ve kol kaslarınıza oranla daha dayanıklı hale gelir ve daha uzun, hızlı ve daha az yorularak yüzebilirsiniz.

KOLLARINIZI BAĞLAMA
Daha az çaba harcayarak daha hızlı yüzmede puzzle’ın son parçası 6. kuraldır. Suyun içinde kollarınızla itici güç uygulamadan önce elinizin ve kolunuzun ön tarafının hizalanmış ve arkaya doğru dönük olması gerekir. Böylece kolunuzu büyük bir kürek gibi etkin bir şekilde hareket ettirebilirsiniz.

Bu yüzme tekniği serbest yüzmede “yüksek dirsek uzun kol” olarak adlandırılır çünkü bu tekniği başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için dirseğinizi elinizin yukarısında tutmanız gerekir.