Para harcamadan yapabileceğiniz en etkili sporların başında gelen koşu, doğru kıyafetler ve iyi bir koşu ayakkabısı ile sağlıklı olan herkesin yapabileceği bir spordur. Zor bir spor olarak bilinse de doğru antrenman rutini ve düzenli koşu pratikleriyle vücudunuzun ona çok hızlı alışacağına ve çok kısa bir süre içinde vazgeçilmez sporunuz haline geleceğine emin olabilirsiniz. Eğer şehirde yaşıyorsanız, sokaklarda; eğer tatile gittiyseniz sahilde; yahut hafta sonu kaçamağı yaptıysanız doğada bile bu sporu yapmaya devam edebilirsiniz. Koşmak için yer ve zaman yoktur. Her an ve her zaman koşmak için hep uygundur. Koşu, tüm vücudun kas gruplarını aynı anda çalıştırmasıyla dengeli bir kas yoğunluğunuzun oluşmasını sağlar. Ayrıca düzenli koşarak sadece fit bir vücuda kavuşmakla kalmaz, sağlıklı bir vücudun da sahibi olursunuz. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten, kanserden korumaya kadar birçok konuda faydasını görebilirsiniz bu sporun. Neyse koşmanın faydaları konusunu incelemeye başlamadan önce dilerseniz biraz koşunun hem tarihsel hem de teknik konularına biraz değinelim.
Mesela insanoğlunun koşu kabiliyetini tahminen 4,5 milyon yıl önce kazandığı düşünülüyor. O günlerde sadece yürüyebilen insanoğlunun, avlanabilmek için zamanla koşu yeteneğini geliştirdiği tahmin ediliyor. Koşuyu yarış amacıyla kullanmaksa çok çok sonraları, insanoğlunun kültürel faaliyetlerinin gelişmeye başlamasıyla start alıyor. Tarihi bulgulara göre yarış için yapılan ilk koşu İrlanda’nın Tailteann Oyunları’na yani M.Ö. 1829 yılına dayanıyor. Başka kaynaklarsa yarış amaçlı koşunun kayıtlara ilk kez geçtiği yıl olan M.Ö. 776 Olimpiyat Oyunları’nı koşunun başlangıcı olarak kabul ediyor.
İlk kez koşacaklara ise uzmanların bazı tavsiyeleri var. İlki asla pes etmemek. Tabii ki başlarda çok yorulacaksınız, dalağınız şişecek, karnınıza ağrılar girecek hatta bu sporu bir daha yapmak bile istemeyeceksiniz. Lakin asla pes etmeyin! Çünkü koşu psikolojik bir süreçtir ve burada zorluklara karşı vereceğiniz mücadele sizi eğitecek ve gerçek hayatta da mücadeleci biri olmanızı sağlayacaktır. Burada pes ederseniz, gerçek hayatta hiç başlamadan kaybetmiş olursunuz.
İkinci tavsiye ise koşuya kademeli olarak başlayın! Haftanın 3 günü 20 dakikalık setler halinde koşmaya başlayabilirsiniz. Eğer koşmak ağır geliyorsa önce yürüyerek başlayabilir, zamanla koşuya geçerek vücudunuzu bu tempoya yavaş yavaş hazırlayabilirsiniz. Her geçen gün daha az yürüyüp daha fazla koşarak vücudunuzun kondisyonunu arttırabilirsiniz. Bu konuda 10 Adımda Koşuya Hazırlık yazımızdan çok daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Üçüncü tavsiye ise sınırlarınızı zorlamak! Sürekli aynı sürede aynı mesafeyi koşmak zamanla sıkıcı bir hal alacaktır. Bunun için kendinizi azar azar zorlayarak temponuzu ve hızınızı artırma yoluna gidebilirsiniz. Bunun için de her şeyden önce kendinize bir hedef belirleyin ve o hedef doğrultusunda çalışmalarınızı sürdürün.
Son tavsiye ise uzmanlardan değil bizden gelsin o halde. Mutlaka bir koşu kulübünün parçası olun! Son dönemlerde artan koşu kulüpleri sayesinde artık insanlar koşu sporuna gönül vermiş diğer insanlarla kolayca tanışıp, birlikte koşabiliyorlar. Sürekli iletişim halinde olan bu kulüpler önceden belirlenmiş rotalarda, belirli uzunluktaki parkurları hep birlikte aşıyorlar. Bu da “tek başıma spor yapamıyorum” diyenlerin önündeki en önemli engeli ortadan kaldıran muhteşem bir kolektif ruh. Bu konuda faaliyet gösteren İstanbullu Koşu Kulüpleri arasından hangisini seçeceğinize ise yazımızı okumadan karar vermeyin.
Koşmanın faydaları saymakla bitmez!
Ve işte geldik koşmanın faydaları konusuna. Hem fiziki hem de biyolojik faydaları okuyunca içinizde iyi bir koşu ayakkabısı alıp koşma isteği başlayabilir, bizden söylemesi!
Kan basıncını dengeler
Düzenli koşu, uzun vadede vücudun kan basıncını dengeler, yüksek tansiyonu düşürür ve kolesterolü dengeler. Ancak tekrar belirtmekte fayda var. Tüm bu faydaları uzun vadede görebilmeniz mümkün. Kalp ritmini anlık olarak hızlandıran bu sporun kronik kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyonu olanlar için doktor kontrolünde / izninde yapılması ise şart.
Kalp hastalıkları riskini azaltır
Koşmanın faydaları arasındaki en önemli madde ise kesinlikle kalp hastalıkları riskini azaltması. Koştuğunuzda kalbiniz büyür ve güçlenir. Yatağınızda dinlenirken dakikada ortalama 75 kez atan nabzınızı düzenli koşu sayesinde 55’e indirebilirsiniz. Bu da uzun vadede kalbinizin sayısal olarak daha az atmasını yani daha az yorulmasını sağlar. Üstelik kalp hastalıkları riskinizi de %50’ye varan oranlarda azaltabilirsiniz. Haftanın 2 günü sabahları 5 ile 10 dakika arasında düzenli koşmak bile ömrünüzü 3 yıl uzatıyor. Siz bunu bir düşünün.
Zihinsel olarak güçlenirsiniz
Siz koştukça organlarınıza ve tabii ki beyninize giden oksijen yönünden zengin kan miktarı artar. Bu da zihin performansınızın artmasına sebep olur. Şehir hayatında kaliteli nefes alamayan biz yetişkinler için koşu, neden muhteşem bir beyin detoksu olmasın ki? Üstelik beynin gri hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak konsantrasyon ve dikkat düzeyinizi de artırır, bizden söylemesi.
Yağ ve karbonhidrat oranını azaltır
Tüm vücudu aynı anda çalıştıran bir spor olması sebebiyle vücuttaki yağ ve karbonhidrat oranını azaltır. Fazla yağlarınızdan ve bacaklarınızdaki selülitleriden şikayet ediyorsanız düzenli koşuyla yağ kütlelerinizden, düzenli diyetle birlikte de fazla kilolarınızdan hızlıca kurtulabilirsiniz.
Ruhunuz dinlenir, psikolojiniz düzelir
Ne kadar kötü bir dönem yaşarsanız yaşayın, koşu size hepsini unutturur! Koştukça artan motivasyonunuz, zihinsel kapasiteniz ve hedef kilometrelerinize ulaştıkça başarma duyusunun verdiği pozitif düşünceler ile kendinizi daha mutlu hissedersiniz. Sadece hissetmekle kalmayıp bunu çevrenizdekilerin bile fark etmesini sağlayabilirsiniz.
Tüm bu faydalar hala koşuya başlamanız için yeterli gelmediyse, Koşuya Hemen Başlamanız İçin 11 İkna Edici Neden yazımızı mutlaka okumalısınız.