New Image Post

Çocuk Pilatesi’nin Faydaları Nelerdir?

Çocuk pilatesi nedir
Pilatesi 7’den 70’e herkes yapabilir. Çocuklar çoğunlukla vucutlarının farkındalığı içinde değillerdir. Pilatesi ile çocukların vücut farkındalığını arttırarak, düzgün ve daha sağlıklı kas gelişimleri sağlanabilmektedir.Duruş bozukluklarını gidererek, çocukların daha dik duruş sahibi olmalarını sağlar ve ileride meydana gelebilecek omurga problemlerinin önüne geçmiş olur. Çocukların duruş bozukluklarının önüne geçilmesi ve ince kaslarının sağlıklı gelişimi için pilates oldukça önemli bir egzersiz programıdır.Eğitmenin Pilates tecrübesinin dışında çocuklarla çalışabilme tecrübesine sahip olması gerekmetedir.
Joseph Pilates, Pilates egzersizlerini oluştururken bebek ve çocuk hareketlerinden de esinlenmiştir.

Çocuklarda pilatese başlama yaşı kaçtır
7-9 yaş olarak belirte biliriz duruş bozukluklarının daha net görülmeye başladığı yaştır. Aynı zamanda konsantrasyon ve algı kapasitesi açısından eğitmen ve çocuk için verimli derslerin geçebileceği bir yaştır.
Fakat çocuğunun gelişim durumuna göre de belirlene bilir net bir yaş sınırlaması yoktur, eğitmenin bilgi ve tecrübesiyle bunlar değişebilir.


Çocuklar haftada kaç gün ve kaç saat Pilates yapmalıdır
Pilates her gün yapılabilir bir egzersiz programıdır. Çocuğun ihtiyacına göre belirlenmelidir En az haftada 2 olacak şekilde program hazırlanabilir.Ders süreleri 40-50 dakikayı geçmemelidir.Çocukların devamlılığı için eğlenceli bir hale getirilmeli ve çocuklar sıkılmamalıdır.

Çocuklar için tasarlanmış pilates reformer aletinden bahsedebilir misiniz
Ekipman yetişkinlere yönelik egzersiz programlarına dayalıdır.Çocuklar için özel olarak tasarlanmış reformer aleti yoktur çeşitli aparatlarla çocuklara uygun bir şekilde modifiye edilerek gayet verimli bir şekilde egzersiz yapılabilmektedir. Genellikle top,çember,lastikband,mat vb ekipmanlarla farklı çalışma sistemleri vardır.
Pilatesin çocukların zihinsel gelişimine faydaları nelerdir
Pilates zihin ve beden bütünlüğünü sağlayıcı bir egzersiz programıdır. Çocuklar da konsantrasyon ve vücudunu kontrol edebilme kapasitesini arttırmakla birlikte çocukların zihinsel gelişimine fazlasıyla katkı sağlayarak dingin bir zihin oluşumunda çocuklarda fazlasıyla etkildir.

Pilatesin çocukların sosyal ve fiziksel gelişimine faydaları nelerdir
Çocuklarının en büyük sorunlarından biri; kolay yaşam standartlarının giderek hareketsizleşen ve sağlıksız beslenen nesillerin yetişmesine sebep olmasıdır. Çağın getirdiği teknolojik imkanlar çocuklara hareketsiz bir yaşam sunmakta tv,pc,tablet,akıllı telefon gibi gereçlerle çocuklar hem sosyal hem fizizksel çöküş yaşamaktadır. Bu sebeple ilerleyen yıllarda farklı omurga problemleri çıkacağını düşünmekteyiz ve bunun önlenebilmesi için Pilatesin keyfi değil çocuklar için zamanla zorunluluk haline geleceğini , çocuk doktoru ve pedagogların ilerleyen yıllarda çocukların sosyal ve fiziksel gelişiminde Pilatese yönelimin olumlu bir şekilde ağırlık vereceğini düşünmekteyiz.

Pilates çocukların akademik başarısında etkili midir
Çocukların sosyal gelişimi çok küçük yaşlarda başladığı için kendini ifade edebilme yeteneği ve özgüveni sayesinde elbette ki ilerleyen yıllarda akademik başarılarında fayda sağlayacaktır.

Aileler çocukları için pilatesi tedavi amaçlı mı yoksa kilo vermeleri için mi tercih ediyorlar
Pilates genellikle tedavi amaçlı tercih edilmektedir. Bunun en iyi örneği Joseph Pilates yani bu sisteme ismini veren kişi çocukken yaşamış olduğu raşitizm hastalığından dolayı birçok vücut aktivitesinin bu tür bedensel hastalıkları yendiğini bizzat kendi yaşamıştır. Az da olsa aktivite bazında gönderen aileler vardır farkında olmadan çocuklarının sağlıklı gelişimine katkı sağlamaktadır.

Pilatesin engelli ve obez çocuklar için faydalarından bahsedebilir misiniz
Pilatesin tüm çocuklara olduğu gibi engelli çocuklara da faydası fazlasıyla vardır.Genelde dikkat kaybı ,odaklanma problemi ve fiziksel duruş bozukluğu yaşayan zihinsel engelli çocukların Pilatesin ilkelerindende anlaşılacağı gibi vücutlarını tanıyabilmekte ve kendilerini daha iyi ifade edebilmektedirler.
Obezite seviyesine gelmiş çocuklarla yapmayı uygun bulmuyoruz omurga ve eklmeler üzerine binen yükün öncelikle azaltılması gerekmektedir.Hareketler bu şekide yapılırsa obezlerde sakıncalı olabilir.

Pilates yapan çocuklarda gözlemlediğiniz değişiklikler nelerdir

  • Çocukların farklı fiziksel aktivitelere başlamalarında olumlu anlamda önemli değişiklikler gözlemekteyiz.
  • Postürde düzelme
  • Derin kas güçlenmesi
  • Esnekliğin artması
  • Koordinasyon gelişimi
  • Denge gelişimi
  • Hareket kabiliyeti kazanmaları sağlar ve yönelim ve odaklama problemini ortadan kaldırılması gibi olumlu değişiklikler.
  • Özgüven artışı